Cum invechim un vin si unde il pastram?

 1. 0
 2. 3726
Daca esti pasionat de vinuri si ai deja cateva sticle la care tii si pe care vrei sa le pastrezi, pasul urmator ar fi sa iei in calcul construirea unei crame sau crearea unui spatiu special amenajat pentru vinoteca ta.

Inainte de a te apuca, asigura-te ca ai cum sa oferi conditiile ideale de temperatura, umiditate, ventilatie si lumina, necesare pentru pastrarea in conditii optime a vinului. Aceasta se poate face fie printr-un sistem special care se poate dezvolta in functie de spatiul alocat, prin vitrine frigorifice pentru vinuri sau avand o pivnita generoasa, in care sa te poti desfasura dupa bunul plac.

cum-invechim-un-vin-si-unde-il-pastram

In materie de cifre, temperatura ideala de pastrare a vinurilor este intre 9°C si 14°C si umiditatea intre 50 si 70%. O temperatura mai mare risca sa ne invecheasca vinul prea repede, in schimb, o temperatura mai scazuta ii ingreuneaza invechirea. O umiditate mai mare poate mucegai vinul, iar una scazuta poate deteriora dopul.

De multe ori, auzim ca un vin cu cat este mai vechi, cu atat este mai bun. Este bine de stiut ca aceasta afirmatie nu este general valabila. Invechirea unui vin nu inseamna altceva decat oxidarea acestuia. Vinul este la fel ca un aliment, un produs perisabil, care nu dureaza la nesfarsit. Este important sa verificam din cand in cand daca vinurile noastre dau semne de decadere si sa identificam care sunt perioadele optime de consum.

Designul si planuirea unei vinoteci este o experienta placuta si totodata o provocare. Cu o posibilitate infinita de amenajare, aceasta poate reflecta stilul tau si poate deveni spatiul preferat din casa, unde te poti bucura impreuna cu prietenii de pasiunea voastra comuna.

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
 1. [VinDe Muzica] Robin and the Backstabbers - Muzica in cantece si-un vin pe masura
  [VinDe Muzica] Robin and the Backstabbers - Muzica in cantece si-un vin ...
  6056
 2. Nu mai varsa niciodata paharul cu vin din greseala la picnic - Pointer
  Nu mai varsa niciodata paharul cu vin din greseala la picnic - Pointer
  5990
 3. Nu mai alege niciodata un vin prost
  Nu mai alege niciodata un vin prost
  3873
 4. Noi, amatorii si expertii – Vivino vs. Wine Spectator si Robert Parker
  Noi, amatorii si expertii – Vivino vs. Wine Spectator si Robert Parker
  2711
 5. Sec ca piatra de moara....sau dulce ca o primavara?
  Sec ca piatra de moara....sau dulce ca o primavara?
  2562