Wine pairing – asocierea vinului cu mâncarea (II)

 1. 0
 2. 3823
Partea cea mai frumoasă cu privire la vin este că, atunci când se întâlneşte cu felul de mâncare potrivit, ne oferă o experienţă care iese cu totul din sfera ştiinţei şi devine artă.

Că să înţelegem mai bine, putem face chiar o paralelă cu pictura. Îmbinările armonioase dintre culori sunt cele care pun accentul pe o pânză. Acelaşi lucru este indicat şi în asocierea vinului cu un preparat culinar: cele două trebuie să se completeze reciproc.

wine-pairing-asocierea-vinului-cu-mancarea-ii

Astfel, cele mai reuşite combinaţii dintre vin şi mâncare se întâmplă atunci când cele două elemente sunt precum un ecou unul pentru cealălalt.

Vinurile cu arome pământii, precum Pinot Noir, reprezintă partenerul perfect pentru ingredientele pământii, cum sunt ciupercile, sau lintea. Taninul se potriveşte foarte bine cu mâncarea grasă. Dacă avem poftă de o mâncare mai bogată în grăsimi, cum ar fi o pulpă de rată, cârnaţi la grill sau coaste, atunci un vin cu o textura bogată, precum un Cabernet Sauvignon, care să balanseze masă, este ideal.

În acelaşi timp, alcoolul accentuează uleiurile care fac mâncarea să devină mai picantă. Aşa că, atunci când avem un preparat iute, condimentat, cum ar fi mâncare thailandeză sau pui cu sos picant, e de preferat că acesta să fie acompaniat de un vin dulceag, cu un nivel de alcool scăzut, cum este Riesling-ul.

În concluzie, există multe reguli de asociere vin-mâncare, dar, dacă ar fi să le respectăm pe toate, ne-am limita sfera cunoaşterii. Aşa că vă recomandăm să vă ghidaţi după principiile de baza şi să experimentaţi cât mai mult, pentru că “Bucătăria bună şi vinul bun fac raiul pe Pământ.” (Henric al IV-lea).

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
 1. Vin alb
  Vin alb
  9041
 2. Rose
  Rose
  6299
 3. Vin roșu
  Vin roșu
  6107
 4. 3 retete pentru Sangria Perfecta
  3 retete pentru Sangria Perfecta
  4328
 5. Vinul şi brânzeturile fine
  Vinul şi brânzeturile fine
  3591