Wine pairing – asocierea vinului cu mancarea (I)

 1. 0
 2. 2284
Pentru a înţelege asocierea dintre vin şi mâncare, cel mai bine este să testăm, înainte de toate. Degustăm vinuri, încercăm diferite feluri de mâncare şi apoi combinăm cunoştinţele de bază pe care le avem despre fiecare dintre acestea, pentru a le pune cât mai bine în evidenţă.

Deseori, ni se întâmplă să fim la un restaurant şi să ne întrebăm ce vin să alegem la mâncarea comandată. O soluţie ajutătoare ar fi să nu ne concentrăm neapărat pe ingredientul principal, file sau friptură, peste, porc, sau pasăre, ci mai degrabă pe ingredientele secundare şi pe sosurile folosite la prepararea respectivului fel de mâncare.

wine-pairing-asocierea-vinului-cu-mancarea-i

Ca recomandare generală, aperitivele sunt însoţite cel mai bine de un rosé. Acesta vine cu prospeţimea unui vin alb, dar şi cu gustul fructat al unui vin roşu. Iar când facem referire la aperitive, avem de-a face cu o gama variată de texturi şi arome, aşa că rosé-ul este alegerea cea mai inspirată.

O mâncare acidă, pe de altă parte, are nevoie de un vin uşor citric-acid. Dacă, de exemplu, am stors lămâie peste preparat, sau avem un sos de tomate la paştele comandate, atunci putem să-l potrivim cu un vin alb, uşor acid, cum este Sauvignon Blanc.

Şi, dacă avem poftă de un desert şi vrem să simţim armonie la fiecare înghiţitură, un vin Muscat este atingerea fină de care cu siguranţă ne vom bucura. În general, e greu să găseşti un vin potrivit pentru un desert pe baza de ciocolată, dar există o soluţie cu care nu poţi să greşeşti.

Cu cât un vin este mai aspru, cu un conţinut de tanin mai mare, cu atât ciocolata trebuie să fie mai uşoară, şi invers.

Cunoscând funcţionalitatea unui vin şi elementele sale, cum sunt zahărul, acidul, aromele sale, taninul şi alcoolul, dar şi caracteristicile mâncării, precum grăsimea, acidul, gustul (dulce, sărat, sau amar) şi textura, vom şti exact cu ce preparat culinar se potriveşte cel mai bine vinul nostru preferat şi invers. Degustare plăcută!

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
 1. Vin alb
  Vin alb
  9042
 2. Rose
  Rose
  6301
 3. Vin roșu
  Vin roșu
  6107
 4. 3 retete pentru Sangria Perfecta
  3 retete pentru Sangria Perfecta
  4328
 5. Wine pairing – asocierea vinului cu mâncarea (II)
  Wine pairing – asocierea vinului cu mâncarea (II)
  3823