Vinul şi brânzeturile fine

 1. 0
 2. 3592
Am vorbit despre preparatele noastre preferate şi cum pot fi acestea acompaniate cel mai bine de un vin, despre aromele pe care le putem evidenţia, precum şi despre buchetul caracteristic fiecărui vin, care ne face să ne amintim cu plăcere de fiecare masă. Însă, cu toţii ştim că brânzeturile fine şi vinul fac cea mai bună pereche atunci când sunt cu adevărat compatibile.

Astfel, brânzeturile proaspete, tip Chévre, se potrivesc cu Sauvignon Blanc sau vin spumant. Brânzeturile cremoase, precum Brie, Camembert, Mozzarella, Gouda, sunt perfecte cu Chardonnay, Riesling, Pinot Gris, dar şi cu vinuri roşii, precum Merlot sau Pinot Noir. Brânzeturile tari, de tip blue cheese, brânzeturile cu mucegai, de tip Cheddar, Parmigiano Reggiano, Roquefort, Gorgonzola, sunt partenerii ideali ai sortimentelor Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Muscat.

vinul-si-branzeturile-fine

Înainte cu aproximativ 30 de minute de degustare, este indicat să pregătim brânză la temperatura camerei, pentru a-i simţi toate aromele şi gustul intens. Felierea se face în funcţie de formă şi mărime: brânzeturile rotunde se taie în felii triunghiulare, precum o felie de tort, brânza feliată se taie pe lungime, iar brânzeturile în burduf se feliază orizontal. De asemenea, nu trebuie să uităm să aşezăm pe platou şi smochine, struguri, mere, pere, nuci, fistic, pâine crocantă şi biscuiţi, elemente care evidenţiază textura brânzeturilor fine.

Secretul unei degustări perfecte constă în câteva noţiuni de bază. O brânză blândă, cremoasă, se potriveşte de minune cu un vin cu aciditate mai mare, aşa cum o brânză consistentă, bogată, face pereche cu un vin la fel de bogat, cu mult tanin, pentru ca brânză să poată copleşi vinul. Cu cât brânză este mai sărată, cu atât vinul ar trebui să fie mai dulce, aşa cum, cu cât este mai condimentată, cu atât vinul ar trebui să fie mai fructat.

Acum că avem toate informaţiile, nu ne mai rămâne decât să trecem la gustat, pentru că cele mai frumoase descoperiri sunt cele pe care le trăieşti cu adevărat.

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
 1. Vin alb
  Vin alb
  9044
 2. Rose
  Rose
  6302
 3. Vin roșu
  Vin roșu
  6108
 4. 3 retete pentru Sangria Perfecta
  3 retete pentru Sangria Perfecta
  4329
 5. Wine pairing – asocierea vinului cu mâncarea (II)
  Wine pairing – asocierea vinului cu mâncarea (II)
  3823