Astfel, brânzeturile proaspete, tip Chévre, se potrivesc cu Sauvignon Blanc sau vin spumant. Brânzeturile cremoase, precum Brie, Camembert, Mozzarella, Gouda, sunt perfecte cu Chardonnay, Riesling, Pinot Gris, dar şi cu vinuri roşii, precum Merlot sau Pinot Noir. Brânzeturile tari, de tip blue cheese, brânzeturile cu mucegai, de tip Cheddar, Parmigiano Reggiano, Roquefort, Gorgonzola, sunt partenerii ideali ai sortimentelor Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Muscat.

Înainte cu aproximativ 30 de minute de degustare, este indicat să pregătim brânză la temperatura camerei, pentru a-i simţi toate aromele şi gustul intens. Felierea se face în funcţie de formă şi mărime: brânzeturile rotunde se taie în felii triunghiulare, precum o felie de tort, brânza feliată se taie pe lungime, iar brânzeturile în burduf se feliază orizontal. De asemenea, nu trebuie să uităm să aşezăm pe platou şi smochine, struguri, mere, pere, nuci, fistic, pâine crocantă şi biscuiţi, elemente care evidenţiază textura brânzeturilor fine.
Secretul unei degustări perfecte constă în câteva noţiuni de bază. O brânză blândă, cremoasă, se potriveşte de minune cu un vin cu aciditate mai mare, aşa cum o brânză consistentă, bogată, face pereche cu un vin la fel de bogat, cu mult tanin, pentru ca brânză să poată copleşi vinul. Cu cât brânză este mai sărată, cu atât vinul ar trebui să fie mai dulce, aşa cum, cu cât este mai condimentată, cu atât vinul ar trebui să fie mai fructat.
Acum că avem toate informaţiile, nu ne mai rămâne decât să trecem la gustat, pentru că cele mai frumoase descoperiri sunt cele pe care le trăieşti cu adevărat.