Vin roșu

 1. 0
 2. 6640
Vinul roşu şi drumul lui, din vie în pahar.

Data viitoare când vă bucuraţi de un pahar de vin, gândiţi-vă la locul în care vă plasaţi în istorie. Vinul ne însoţeşte încă din jurul anul 8000 i. Hr. şi, deşi acum ne bucurăm de el din sticlă şi nu îl bem din recipiente făcute din piele de animal, bazele producţiei sunt aproximativ similare.

vin-rosu

Dar care este drumul de la boabă de strugure la vinul din sticlă? Cum în sezonul rece vinul roşu ne încălzeşte cel mai bine, ne-am propus să-i urmărim împreună traseul.

Procesul de producţie începe din vie în momentul în care strugurii sunt copţi exact cât trebuie. Culegătorii taie ciorchinii manual, cu mare grijă să nu rupă viţa de vie. Pentru vinul roşu, se foloseşte tot ciorchinele: sucul, pieliţa, pulpa, chiar şi seminţele. Deşi procesul tehnologic este un aspect important, calitatea vinului va fi dată, în cele din urmă, de calitatea strugurilor, aşa cum se cuvine de fapt. Ciorchinele de struguri intră la zdrobit în cisterne rotative metalice. După desciorchinare, adică după ce boabele au fost înlăturate de pe ciorchine, se trece la fermentarea pe boştină cunoscută şi sub denumirea de macerare. Aici vinul este păstrat cu grijă timp de maximum 10 zile.

În timpul fermentaţiei, oenologul, tehnicianul responsabil cu vinificarea corectă şi completă a vinurilor, măsoară nivelul de zahăr şi de alcool şi se asigură că totul decurge corespunzător. Apoi, se trage vinul de pe boştină pentru a se aera, urmând procesul de definitivare a fermentaţiei. Vinul se păstrează câteva luni în butoaie sau în alte recipiente, apoi se trece prin câteva filtre pentru a se înlătura orice impurităţi şi pentru a deveni limpede, numai bun de turnat în pahar şi gustat.

Vin rosu

Şi aşa am ajuns la momentul mult aşteptat: îmbutelierea vinului. Vinăriile mari au sisteme de îmbuteliere automate. Cheia în îmbuteliere este evitatea oxigenului, acesta ducând la continuarea nedorită a fermentaţiei şi implicit la acrirea vinului. Culoarea sticlelor este un alt pont; cu cât sticlele sunt mai închise la culoare, cu atât vinul nu va fi afectat de lumină (care, în exces, poate să degradeze vinul). Odată ajuns în sticlă, vinul îşi continuă procesul organic, pe măsură ce se învecheşte.

Chiar dacă butoaiele de lemn nu sunt o componentă a vinului, acestea dau o aromă specifică şi reduc nivelul de tanin… pentru o experienţă a simţurilor completă şi o degustare care îţi rămâne în amintire.

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
 1. Vin alb
  Vin alb
  9942
 2. Rose
  Rose
  7104
 3. 3 retete pentru Sangria Perfecta
  3 retete pentru Sangria Perfecta
  4615
 4. Wine pairing – asocierea vinului cu mâncarea (II)
  Wine pairing – asocierea vinului cu mâncarea (II)
  3958
 5. Vinul şi brânzeturile fine
  Vinul şi brânzeturile fine
  3748