Vin alb

 1. 0
 2. 9854
De la suc de struguri la vinul alb
vin-alb

Preţuit de greci şi explorat de români, vinul a fost, de-a lungul vremurilor, prilej de celebrare, dar şi mijloc de comerţ. Arta strugurilor stă, chiar şi acum, în proces, în esenţa călătoriei de la vie până la vin. Pentru unii, poate părea o aventură, însă, dacă stăm să ne gândim, este doar suc de struguri fermentat şi multă pasiune.

Nu este o mare diferenţă între felul în care se face vinul roşu şi cel alb. La urmă urmei secretul în ambele procese stă în struguri.

Pentru vinul alb folosim doar boabele de struguri, fără pieliţă, sâmburi sau ciorchine. Taninul din pieliţă este cel care dă culoarea specială şi gustul distinct al vinului roşu. În principiu, putem folosi struguri roşii pentru a face şi vin alb, atâta timp cât îndepărtăm pieliţă înainte de fermentaţie. În cazul strugurilor albi, îndepărtarea pieliţei nu este esenţială, culoarea vinului alb fiind dată de culoarea pulpei strugurilor şi soiul acestora. Astfel, culoarea vinului alb poate varia de la galben, galben rozaliu, chiar şi verzui.

Lipsa maceraţiei este o diferenţă compoziţională în vinificarea în alb. Strugurii se presează, iar sucul rezultat este fermentat până la 3 săptămâni. Dacă la vinul roşu există şi o etapă de aerare, în cazul vinului alb, nu este indicat ca acesta să ia contact cu aerul. Apariţia oxigenului în procesul de fermentaţie al vinului alb duce la fermentaţie prematură şi poate strica vinul.

Vin alb

Pentru fiecare dintre noi vinul are o semnificaţie diferită. De la o simplă băutură care ne acompaniază în timpul mesei, sau un mod de relaxare după o zi lungă la birou, până la o modalitate de a sărbători un eveniment, sau a ne oferi o clipă de răsfăţ.

Sperăm că, de acum încolo, fiecare nouă degustare pe care o faceţi, să fie însoţită de această frumoasă călătorie a strugurilor până la voi în pahar.

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
 1. Rose
  Rose
  7020
 2. Vin roșu
  Vin roșu
  6581
 3. 3 retete pentru Sangria Perfecta
  3 retete pentru Sangria Perfecta
  4536
 4. Wine pairing – asocierea vinului cu mâncarea (II)
  Wine pairing – asocierea vinului cu mâncarea (II)
  3937
 5. Vinul şi brânzeturile fine
  Vinul şi brânzeturile fine
  3716