Sulfitii nu sunt Dusmanul

  1. 1
  2. 6919
„Contine sulfiti” – doua cuvinte care adesea ridica sprancene si taie din avantul multora atunci cand isi aleg vinul din supermarket. In articolul asta o sa iti spun care e treaba cu sulfitii, de ce si de ce a aparut mitul asta. Sa dezbracam, asadar, acest „dusman” de secretele lui.

Dauneaza grav sanatatii sulfitii?
In general, nu. De fapt, dupa cum o sa vezi mai jos, toate vinurile din lume contin sulfiti! Sulfitii nu sunt cei responsabili pentru durerea de cap de a doua zi. E demonstrat stiintific. Inca nu e clar ce cauzeaza „migrena vinului rosu”, dar sulfitii nu sunt de vina (o sa scriem un articol despre asta in curand).

sulfitii-nu-sunt-dusmanul

Asadar, daca nu suferi de astm sau alte afectiuni/alergii direct legate de sulfiti, nu vei avea nici o problema sa consumi vin sulfitat. Dar daca suferi de o afectiune de tipul asta, e mai bine sa consulti un medic inainte sa experimentezi pe propria-ti piele. Acum, daca am scos elefantul roz din camera, hai sa vorbim un pic mai pe larg despre sulfiti.

Ce sunt sulfitii si de cand se folosesc

Sulfitii (Dioxizi de sulf - SO2) sunt compusi chimici care se folosesc in productia si depozitarea vinurilor si a altor produse alimentare cu rol de conservant. Istoric vorbind, ei au fost prima data folositi in vremea Imperiului Roman, cand vinificatorii vremii foloseau lumanari din sulf pentru a curata recipientele (butoaiele si amforele) in care depozitau vinurile.

Baieti destepti, dar nu il foloseau foarte stiintific. Abia din secolul XIX, prin Franta si Germania a inceput sa se faca un pic de research pe tema asta si s-au creat bazele metodelor de sulfitare pe care le folosim si astazi.

Dar cum viata nu se intampla in laborator si cum noua, romanilor, ne place sa ne facem vinul singuri, chiar daca nu stim exact si nu avem mijloacele necesare sa folosim sulfitii cand „cream” vin de tara, ei bine, apar niste mici probleme. E „stiut” in general ca trebuie sa faci ceva cu sulf in jurul vinului ca sa nu se strice – dar adeseori sulfitarea vinului/damigenelor la tara se face „dupa ochi”, ceea ce nu e neaparat bine.

Mai afumam un butoi, mai bagam niste sulf direct in damigeana, gasim noi o solutie care pare a fi OK(chiar daca nu e neaparat). Deci, treaba cu vinul pur de la tara cam pica din picioare. Desi, uneori se intampla accidente foarte faine si vinul mai iese si bine ☺.

Cum se folosesc sulfitii

In mai multe feluri: SO2 se pun fie cand strugurii sunt inca in cuva, pentru a impiedica dezvoltarea micro-organismelor si a permite o fermentatie controlata a vinului, fie la sfarsitul fermentatiei alcoolice pentru a impiedica refermentarea vinului, adica fermentatia malolactica, fie la îmbuteliere, pentru a conserva vinul si a-l face stabil la conditiile variabile de temperatura.

Sulfitii se mai folosesc si pentru a igieniza vasele de depozitare, instalatiile de vinificatie si/sau pentru a se asigura o stabilitate a produsului, in special oferind protectie impotriva oxidarii vinului (denumita si casarea bruna). Mai mult de atat, se sulfiteaza in plus vinurile licoroase care au o cantitate mare de zahar rezidual ramas, pentru a impiedica o eventuala refermentare daca temperatura ambianta e prea ridicata.

Dozajul sulfitilor

Legea europeana impune specificarea pe eticheta a mentiunii “contine sulfiti” in cazul oricarui vin care contin dioxid de sulf peste pragul de 10 mg/L. Conform legislaţiei europene, limitele maxime admise sunt 150 mg/L în cazul vinului roşu şi 200 – 210 mg/L pentru vinul alb.

Pentru vinul produs in Romania, conform Hotararii de Guvern Nr. 769 din 28 Iulie 2010 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului (Legea 244/2002), cantitatile maxime de sulf permise sunt:
• 150 mg/l în vinurile roşii seci;
• 210 mg/l în vinurile albe şi rosé seci;
• 260 mg/l în vinurile albe şi rosé demiseci;
• 300 mg/l în vinurile roşii, albe şi roşii dulci, care conţin zahăr rezidual (mai mult de 45 g/l zaharuri reducătoare);
• 350 mg/l pentru vinuri provenite din struguri culeşi la supramaturare, bogate în zaharuri şi enzime oxidazice din diferite zone ale tarii
• 400 mg/l în vinurile albe licoroase;

Daca esti sensibil la sulfiti, e bine de stii ca vinul rosu sec e cel mai putin sulfitat, iar vinurile licoroase si cele dulci au cantitati mai mari de sulfiti. Ce e foarte interesant, totusi, este ca pana si limitele maxime de sulfiti permise in vin sunt extrem de mici fata de cantitatile de sulfiti din alte alimente (in special fructele deshidratate).

Ce efect au sulfitii asupra vinului

Ei pot afecta gustativ vinul daca aplicarea dozei de protectie s-a facut recent in raport de momentul servirii vinului – de aceea se recomanda ca sticlele de vin sa se lase macar 15 minute deschise inainte de servire, sau ca paharul de vin sa fie rotit pentru degajarea acestui gaz in atmosfera inainte de servire.

Sulfitii

Exista vinuri fara sulfiti?

Absolut toate vinurile din lume contin sulfiti. Aproape toate vinurile se produc utilizand in diferite etape de productie si depozitare acesti compusi chimici. Dar ce poate parea interesant este ca dioxidul de sulf este un produs secundar al fermentatiei vinurilor. A tuturor vinurilor, fara exceptie.
Din aceasta cauza, chiar si in vinurile „100% naturale”, vom gasi sulfiti. Drept, e posibil sa fie in cantitati mai mici decat in vinurile normale. Dar asta inseamna si ca riscul ca vinul sa se strice rapid este mult mai mare, mai ales daca e pastrat in conditii nu chiar propice.

Concluzia

Daca nu suferi de astm sau alte afectiuni/alergii direct legate de sulfiti, nu vei avea nici o problema sa consumi vin sulfitat. Deci, cumpara-ti vinuri de calitate, de la producatori in care ai incredere(nu strica niciodata sa citesti review-uri pe net, pana cand iti formezi tu o preferinta clara) si bucura-te de ele (cu moderatie, bineinteles).
O sa fii mai in siguranta band un pahar de vin bun decat mancand magiun de prune din comert. Am zis!

MYTH BUSTED

Surse si recomandari de articole utile:
ONVPV
CSID.ro
Healthy Eating
Vinland
Vinuri Povestite
Natural News
Lucruri Bune

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
  1. MITURI - Vinul dulce se produce prin adaugare de zahar
    MITURI - Vinul dulce se produce prin adaugare de zahar
    21289
  2. MITURI - Vinul cupajat/asamblat e mai bun
    MITURI - Vinul cupajat/asamblat e mai bun
    3879
  3. MITURI - Vinul rosu este contraindicat afectiunilor cardiace
    MITURI - Vinul rosu este contraindicat afectiunilor cardiace
    2567
  4. PREJUDECATA sau incremenirea in proiect...
    PREJUDECATA sau incremenirea in proiect...
    1427
  5. MITURI - Vinul rosu se serveste la temperatura camerei – sau nu?
    MITURI - Vinul rosu se serveste la temperatura camerei – sau nu?
    402