PREJUDECATA sau incremenirea in proiect...

  1. 0
  2. 1428
“Una dintre prejudecatile lumii noastre este de a pune eticheta, de a clasifica totul; oamenilor li se pare ca au si inteles ceea ce au clasat” spunea Octavian Paler.

Interesanta observatie, mai ales daca incercam transpunerea acesteia in lumea vinurilor fie ca privim intreaga lume sau ne restringem analiza la lumea vinurilor romanesti.

prejudecata-sau-incremenirea-in-proiect

Mi-amintesc si astazi de o vizita facuta de jurnalistii presei de vin din Romania, la cateva dintre cramele societatii Vincon Vrancea S.A. Unul dintre jurnalisti – curajos de altfel, mi-a transmis ca nu are o parere buna despre vinurile facute in aceasta parte a tarii, dar fiindca tot a venit, o sa vada realitatea...

In timpul vizitei, degustarile s-au facut prin prelevarea de probe direct din cisterne, din cele pe care le-au indicat jurnalistii, iar concluzia a fost total contrara asteptarilor: calitatea vinurilor a desfiintat prejudecata...cel putin in acel moment, pentru acei oameni...

Din rasturnarea acelei prejudecati am avut cu totii de castigat: am invatat ca totul este supus schimbarii si in egala masura greselii si deci nu putem emite concluzii fara o prealabila verificare, in plus am aflat ca ce este rau azi, poate deveni bun maine- cum de altfel si reciproca este valabila, deci verificarea ipotezelor si a concluziilor nu rezida intr-o unica experienta ci se valideaza prin infinite incercari...

Asa cum spunea insa Einstein: “Este mai usor sa dezintegrezi un atom decat o prejudecata”. Faptul ca am dezintegrat “prejudecata” unui numar mic de oameni, nu echivaleaza cu a castiga batalia cu acest tip de prejudecata, ci echivaleaza cu o mica victorie a cunoasterii impotriva ignorantei.

Clasificarea unor vinuri, a unor producatori de vinuri si de ce nu chiar si redactarea unor acte legislative se face de multe ori pornind de la prejudecati: un anumit soi de struguri nu poate fi transformat intr-un vin de exceptie, fiindca de zeci de ani nu a facut nimeni asa ceva, un producator nu poate face vinuri de calitate fiindca zeci de ani a facut doar vinuri de masa, un act legislativ trebuie sa cuprinda prevederi prin care se interzic anumite practici fiindca “nimeni care se respecta” nu le-ar face.

Ori in realitate, pornind de la astfel de prejudecati, nu putem sa construim nimic serios pentru industria de vin, ci doar demolam foarte mult pornind de la replici disparate si fara nici-o baza reala, asa cum observam din numeroase “comunicate” care circula din ce in ce mai frecvent in media, astfel, am citit cu stupoare intr-o publicatie din Romania, ca:

“Un studiu recent al unei companii britanice producatoare de alcool arata ca barbatii sunt incantati si cuceriti de dezinvoltura unei femei care alege sa comande o bere...”

Stim bine ca hartia suporta orice, dar ar trebui ca obrazul nostru sa suporte mai putine, fapt pentru care ar trebui sa spunem intregul adevar pe care-l detinem, nu doar date rupte din context care-si pierd tocmai prin aceasta lipsire de substanta si minimul contact cu adevarul initial.

In articolul respectiv, nu eram informati asupra consumatorilor ce au fost intervievati, asupra obiceiurilor lor de consum, la ce intrebari au raspuns, nu ni s-a transmis ce vor si consumatorii din alte tari, si mai cu seama ce-si doresc consumatorii din Romania.

De unde stim ca persoanele intervievate nu au raspuns la o intrebare din care vinul a fost aprioric eliminat din alegere, deci raspunsul nu avea cum sa il includa. In plus daca este sa ne reamintim de fantasticul umor englezesc as fi raspuns poate la fel, macar din dorinta de a da satisfactie imaginarului: ce bine ar arata o femeie imbracata in tinuta de seara, delicata si senzuala, intr-un restaurant elegant, cerand o halba de dragul nonconformismului, sau poate pentru a discuta imediat probleme arzatoare din lumea fotbalului?

Iata cum o replica, deloc singulara de altfel, formeaza opinii cu care noi toti vom avea de luptat atunci cand vrem sa stimulam consumul unor bauturi sanatoase, in speta maria sa VINUL...

Mai trist este atunci cand reputati oameni de stiinta din Romania, in dorinta benefica de altfel de a educa consumatorii, ne transmit cateva notiuni despre vin dar plasate intr-un context ce este in egala masura nereal si mai mult, este viciat de o enumerare restrictiva.

Asa cum am sustinut in toate discutiile purtate despre vin, un VIN BUN, este in primul rand vinul care ii place consumatorului. Rolul producatorilor de vin si al specialistilor in genere rezida in special in informarea sustinuta a consumatorului, oferindu-i astfel acestuia cu adevarat posibilitatea de a ALEGE ce vin vrea sa consume.

Asa cum nu putem spune ca vinul dintr-un soi de struguri este mai bun sau mai rau decat vinul obtinut din alt soi de struguri, tot asa nu putem spune ca un vin sec este mai bun decat un vin dulce sau ca un vin cu o tarie alcoolica mai mare este mai bun decat vinul cu tarie alcoolica mica...

Cand vorbim despre copii nostri, nu spunem ca unul este mai bun si unul este mai rau, ci spunem ca fiecare dintre ei au calitati si defecte pe care nu le regasim identic la fiecare, deci in acest caz suntem dispusi sa acceptam ca adevaruri afirmatiile: copii nostri sunt diferiti, ambii sunt copii nostri si ne mandrim cu fiecare dintre ei pentru ceea ce au mai bun.

Revenind in lumea vinurilor, cred ca a venit timpul sa spunem raspicat NU incercarilor de a ni se induce solutiile corecte prin simpla enuntare a prejudecatilor si presupunerilor noastre conchizand ca putem bea multe lichide pentru a ne astampara setea dar putem bea si pentru a ne satisface o placere, caz in care VINUL nu este doar o alegere sanatoasa ci si una extrem de incitanta data fiind impresionanta paleta de vinuri ce ne este oferita!

Poate ca a venit momentul pentru noi toti sa invatam o lectie simpla: sa vedem intai partea plina a paharului, sau altfel spus, sa vedem intai multele lucruri bune si abia apoi sa analizam putinele lucruri proaste, caci ar fi cu neputinta sa traim daca am trage concluzia ca toti oamenii sunt prosti fiindca am intalnit un om prost, ca tot ce mancam este nesanatos doar pentru ca exista si produse nesanatoase...

Haideti sa bem impreuna un vin care ne place, si pe care l-am ales noi, in loc sa ne lasam convinsi de prejudecatile altora, lasandu-le astfel implicit puterea de a alege in numele nostru...

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
  1. MITURI - Vinul dulce se produce prin adaugare de zahar
    MITURI - Vinul dulce se produce prin adaugare de zahar
    21289
  2. Sulfitii nu sunt Dusmanul
    Sulfitii nu sunt Dusmanul
    6919
  3. MITURI - Vinul cupajat/asamblat e mai bun
    MITURI - Vinul cupajat/asamblat e mai bun
    3879
  4. MITURI - Vinul rosu este contraindicat afectiunilor cardiace
    MITURI - Vinul rosu este contraindicat afectiunilor cardiace
    2568
  5. MITURI - Vinul rosu se serveste la temperatura camerei – sau nu?
    MITURI - Vinul rosu se serveste la temperatura camerei – sau nu?
    402