MITURI - Vinul dulce se produce prin adaugare de zahar

  1. 1
  2. 21289
Ca sa iasa vinul dulce, trebuie sa adaugi zahar, nu? Nu. In vinul produs-finit nu se adauga zahar si nu trebuie sa se adauge, pentru ca atunci nu mai e vin.

Mitul asta are radacini puternice si, din pacate, destul de adevarate. Stim toti povestea cu bunicul care, daca vroia sa scoata un vin dulce, mai baga un kil-doua de zahar in must sau in vinul gata fermentat, ca sa-i dea aroma si dulceata. In timp ce asta mai e o practica destul de frecvent intalnita in productia de vin de casa, la nivelul producatorilor de vin avizati nu se mai pune problema de mult.

mituri-vinul-dulce-se-produce-prin-adaugare-de-zahar

In articolul asta, o sa ne referim la vinurile fermentate linistit – hai sa le zicem, vinuri normale. Pentru vinurile speciale – vinuri licoroase, petiante, perlante, spumante, vinuri fortifiate (Porto, Madeira, etc.) alcoolizate, etc., vom avea un articol special.

Ce inseamna vin dulce? Vin dulce inseamna ca are continut de zaharuri reziduale dupa fermentare de peste 45 de grame pe Litru. De obicei, vinurile dulci au un continut alcoolic de cam 11-13 grade. Fiecare grad alcoolic se obtine prin fermentarea alcoolica a cate 17 grame de zahar.

Daca faci un calcul, ca sa obtii un vin de 11.5 grade alcool si 50 de grame de zahar(adica un vin dulce tipic), ar trebui ca strugurele cules pentru a face vinul asta sa aiba 245.5 grame de zahar la cules. Ceea ce e foarte posibil, pentru ca strugurii apartinand multor soiuri cu potential bun pentru obtinerea vinurilor dulci (sa zicem Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin, etc.) obtin relativ usor aceasta cantitate de zahar. Daca strugurii nu au nivelul potrivit de zahar atunci cand ating maturitatea deplina, atunci se pastreaza in vie pana cand se supramatureaza /se stafidesc/ sunt afectati de mucegaiul nobil, cantitatea de zahar acumulandu-se in boabe in tot acest timp.

Daca sub nici o forma nu se poate obtine cantitatea de zahar necesara pentru a scoate un vin dulce din strugurii pe care ii ai, o alta metoda folosita este cea a indulcirii, prin care se adauga must de struguri sau must concentrat de struguri in procesul de productie, insa in cantitati limitate. Indulcirea nu poate fi facuta cu mai mult de 68 grame de zahar in absolut pe litru. Indulcirea se face doar in productie, fie in stadiul de vin nou inca in fermentare, fie inainte de acest moment, niciodata in sticla.

Deci, ca sa raspundem intrebarii, nu se pune zahar pentru a obtine vinul dulce. Daca pui zahar in vin, obtii altceva, ce nu se mai numeste vin. O sa scriem despre asta intr-un nou articol.

MYTH BUSTED

Photo by Suat Eman http://www.freedigitalphotos.net/

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
  1. Sulfitii nu sunt Dusmanul
    Sulfitii nu sunt Dusmanul
    6918
  2. MITURI - Vinul cupajat/asamblat e mai bun
    MITURI - Vinul cupajat/asamblat e mai bun
    3879
  3. MITURI - Vinul rosu este contraindicat afectiunilor cardiace
    MITURI - Vinul rosu este contraindicat afectiunilor cardiace
    2567
  4. PREJUDECATA sau incremenirea in proiect...
    PREJUDECATA sau incremenirea in proiect...
    1427
  5. MITURI - Vinul rosu se serveste la temperatura camerei – sau nu?
    MITURI - Vinul rosu se serveste la temperatura camerei – sau nu?
    402