MITURI - Vinul cupajat/asamblat e mai bun

  1. 0
  2. 3880
Se spune ca vinul cupajat/asamblat ar fi mai bun decat vinul dintr-un singur soi. Dar frumusetea e in ochiul privitorului.

Povestea asta este despre vinurile asamblate – adica vinuri compuse din mai multe soiuri de struguri - care sunt frumos prezentate pe eticheta cu sintagme de tipul „Soi X Innobilat cu soi Y”. Frumos. Te face sa te gandesti ca e, intr-adevar, un vin mai bun pentru simplul fapt ca aceasta „innobilare” suna atat de pretentios.

mituri-vinul-cupajat-asamblat-e-mai-bun

Asamblarea sau cupajarea vinurilor reprezinta o practica oenologica ce presupune utilizarea a doua sau mai multe vinuri in vederea obtinerii unui alt fel de vin. Asamblajul poate fi obtinut din combinarea a doua sau mai multe vinuri din acelasi soi, dar si a vinurilor din recolte diferite, din ani diferiti, locuri de provenienta diferita. Francezii fac distinctia intre Asamblare si Cupajare - in sensul ca Asamblarea se face pentru a scoate in evidenta atributele fiecaruia dintre soiurile folosite - aromele specifice, culoarea, corpolenta, aciditatea, etc. Un mix bun, cum s-ar spune. Cupajarea, in viziunea lor, este folosita pentru a ascunde defectele unui vin prin adaugarea altui vin in compozitie. Deci - asamblare inseamna potentare a calitatilor, cupajare inseamna ascunderea defectelor. De dragul artei oenologice, o sa folosim in articolul acesta termenul de "asamblaj" mai departe.

Scurt despre asamblaje: conform legislatiei in vigoare, nu e obligatoriu sa fie trecute soiurile din care e obtinut asamblajul pe eticheta de vin. Dar daca sunt trecute, atunci vinul trebuie sa fie compus 100% din soiurile mentionate, iar ele sa fie scrise in ordine descrescatoare in functie de ponderea in care se regasesc ele. Adica daca ai Pinot Noir 55% si Cabernet Sauvignon 45%, pe eticheta trebuie sa scrie Pinot Noir & Cabernet Sauvignon. Daca intr-un asamblaj de soiuri apartinand din ani diferiti si pe eticheta este trecut anul, trebuie ca minim 85% din vinul din sticla sa fie din anul specificat.

Pana la urma, depinde ce urmaresti atunci cand bei vinul: daca vrei sa vezi exprimarea unui soi asa cum este el si vrei sa explorezi mai multe variante, atunci recomandat e sa bei soiul respectiv „nud”. Daca in schimb vrei sa vezi si cum se „combina” soiurile, pentru experiente noi si interesante, go for cupaje.

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
  1. MITURI - Vinul dulce se produce prin adaugare de zahar
    MITURI - Vinul dulce se produce prin adaugare de zahar
    21289
  2. Sulfitii nu sunt Dusmanul
    Sulfitii nu sunt Dusmanul
    6919
  3. MITURI - Vinul rosu este contraindicat afectiunilor cardiace
    MITURI - Vinul rosu este contraindicat afectiunilor cardiace
    2568
  4. PREJUDECATA sau incremenirea in proiect...
    PREJUDECATA sau incremenirea in proiect...
    1428
  5. MITURI - Vinul rosu se serveste la temperatura camerei – sau nu?
    MITURI - Vinul rosu se serveste la temperatura camerei – sau nu?
    402