Vinars

  1. 1
  2. 5602
Vinarsul şi cei 2%, partea îngerilor. Când vine vorba de lucrurile care le plac cu adevărat, oamenii pot fi extrem de inventivi. Astfel, ei găsesc întotdeauna resurse pentru a merge cu pasiunile lor până în cele mai îndepărtate locuri.

Aşa a pornit, în secolul XVI, şi călătoria vinarsului.

vinars

Pentru a transporta o cantitate cât mai mare de vin pe navele lor, negustorii olandezi au hotărât să-l distileze, urmând ca, la destinaţie, să pună adaosul de apă necesar pentru a recompune băutura. Aşa se face că, la o a doua distilare, au descoperit că noua băutură rezultată era şi mai fină, şi mai elegantă. Olandezii au denumit-o “brandewijn”, care nu înseamnă altceva decât vin ars.

De obicei, se face o uşoară confuzie atunci când vorbim de cognac sau coniac. Cognacul este vinars, iar termenul de cognac este o denumire de origine controlată, rezervată doar producătorilor francezi din regiunile Charente şi Charente Maritime, zone în care se produce vinars din strugurii recoltaţi de pe acele domenii, de mai bine de 300 de ani.

În ceea ce priveşte procedeul de obţinere a vinarsului, putem afirma că nicio altă băutură nu implică o stricteţe mai mare şi reguli mai multe; toate acestea pentru a păstra nobleţea licorii. Nu degeaba era preferata lui Napoleon!

Astfel, după culesul strugurilor şi stoarcerea lor, se trece la fermentarea vinului, urmată apoi de dubla distilare în alambic. Alambicul este un aparat de distilare din metal, preferabil din cupru. În prima fază, se obţine brouillis, cu o tărie alcoolică de aproximativ 30%. La a doua fierbere, rezultă eau-de-vie, inima lichidului, cu până la 70% tărie alcoolică. Vinul ars obţinut se pune apoi la păstrare în butoaie de stejar, unde se aşează şi de la care preia aromele specific şi culoarea.

Învechirea are loc de obicei într-un interval de cel puţin 2 ani, însă, cunoscătorii spun că un vinars ajunge la aromă şi buchetul perfect după ani şi ani de evoluţie. De aici a pornit şi nevoia de a clasifică vinarsul în funcţie de vechime, implicit calitatea acestuia. Astfel numim vinars (V), în care distilatul cel mai tânăr are vechimea minimă de 1 an, vinars superior (V.S.), în care distilatul cel mai tânăr are vechimea minimă de 3 ani, very superior old pale (V.S.O.P.), în care distilatul cel mai tânăr are vechimea minimă de 5 ani şi extra old (X.O.), în care distilatul cel mai tânăr are vechimea minimă de 7 ani.

Vinars

În timpul petrecut în butoaiele de stejar, vinarsul pierde în fiecare an, prin evaporare, alcool şi apă. În fiecare an, poate pierde câte 2% din conţinutul alcoolic, iar apă se evaporă mai greu şi în cantităţi mai mici. De aceea, concentraţia alcoolică scade, ajungând gradual de la 70% la 40%.

Procentul de 2% care se evaporă este denumit poetic “partea îngerilor”.

Articole similare
VINOSFERA pe
Aboneaza-te la newsletter

Și fii la curent cu toate noutățile Vinosfera!

Cele mai vizualizate
  1. Provence si frumusetea vietii - A Good Year
    Provence si frumusetea vietii - A Good Year
    2421